turistfoerer@gmail.com

Poul Erik Rosenberg Jespersen

Overgade 4

6580  Vamdrup

+ 45 50481121

© 2016 www.turistfoerer.dk

Proudly created with Wix.com

Grænseland og Genforening - foredrag og rundvisninger

Den gamle grænse; fra 1864 - 1920 har stor betydning i området men også for Danmark og vores egen selvforstståelse. Kom nærmere grænsen på disse tre ture i området. Eller book et af de to foredrag om Grænse og genforening!

Bustur langs 1864-grænsen fra Skibelund Krat til Skamlingsbanken

Danmark fik, efter nederlaget i 1864, en ny grænse, der gik umidedelbart syd for Kolding. På en bustur på 3 - 5 timer i området kan man få en god fornemmelse af denne grænse. Turens hovedstop er Skibelund Krat, grænseovergange undervejs, Hovedvejen ved Frederikshøj, hvor Chr. d. X red over grænsen efter genforeningen i 1920, Genforeningspladsen i Christiansfeld, slusen i Hejlsminde, som var den yderste grænsepost og Skamlingsbanken, et vigtigt mødested for danskheden, både før og efter 1864.

Turen  kan forlænges, f.eks. med besøg på et af de to grænsemuseer i området; Kongeåmuseet i Vamdrup eller Genforenings- og Grænsemuseet ved Frederikshøj eller med en frokostpause

Fortællinger om grænseland og genforening

Foredrag ved Poul Erik Jespersen

Mennesker og begivenheder i grænselandet I 1864 måtte Danmark endegyldigt opgive sine stormagtsdrømme. Krigene i 1800-tallet lagde grunden til nederlaget, men også til at vi fik grundloven i 1849. Som bosat i Vamdrup, hvor Kongeåen løber igennem og som mangeårig guide i blandt andet Kolding, hvor grænsen mellem Danmark og Slesvig gennem mange århundreder fulgte Kolding å, sidder foredragsholderen midt på spillepladen, der handler om krigene i 1800-tallet og genforeningen i 1920. 
100-året for Genforeningen anvendes her som bagtæppe for forskellige fortællinger fra grænselandet og genforeningen. Fortællinger om Grundtvig på Skamlingsbanken i 1844, om besættelsen i 1864, om grænsestationsbyerne Vamdrup og Ellebæk/Hviding, om toldere og deres meritter ved 1864-grænsen, om monumentet "Modersmålet", om Bjørnstjerne Bjørnssons foredragsturné i Danmark i 1906, om sønderjyder i 1. verdenskrig, om afstemningen og naturligvis om Danmarks bedst dokumenterede ridetur; Chr. Xs ridt over den gamle grænse i 1920. 

Varighed: 1 time og 30 minutter

Honorar: 3.750,-

Honorar til transport: til/fra Vamdrup

Der tilbydes også ture relaterede til grænse og genforening i Kolding, Haderslev, Christiansfeld og Vamdrup.

Forhør nærmere. 

Skamlingsbanken syd for Kolding - vandretur

Skamlingsbanken giver den besøgende en fortælling om Danmark og den danske nationalitetsfølelse i første halvdel af 1800-tallet.

Lokale bønder købte området, som er Sønderjyllands højeste punkt på 113 meter, i 1843.

Stedet havde stor symbolsk betydning for kampen om sprog og nationalitet i 1800-tallet. Samtidig er det en dejlig vandretur gennem et skønt terræn og også en fortælling om modstandskampen under Anden Verdenskrig hører til området. Vandretur ca. 1½ time.

Skibelund Krat ved Vejen - vandretur

På en guidet vandretur (ca. 1½ time) i Skibelund Krat får man både fornemmelsen af den brede Kongeådal og suset af Danmarkshistorien. Dette folkelige mødested blev oprettet efter Sønderjylland var tabt i 1864 og blev et vigtigt mødested i perioden frem til 1920.  En af de kendte skulpturer her er Niels Hansen Jacobsens "Modersmålet", der fortæller om det tabte land.

Tag på rundvisning i Dybbøl, symbolet på nederlaget i 1864!

Forhør nærmere.

Artikel om Skamlingsbanken fra Flensborg Avis (pdf)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now