top of page

Grænseland og Genforening - foredrag og rundvisninger

Så lykkedes det søndag d. 13. 2021 at fejre 100-året for Genforeningen. De Kongelige kom i karet over  Den Gamle Grænse for at ride i hovsporene fra Chr. X i 1920. 

Jeg bor midt mellem de vigtige steder; Skamlingsbanken, Frederikshøj Gamle Grænse, Skibelund Krat og Christiansfeld. Jeg tilbyder rundvisninger alle steder langs 1864-grænsen og ved Genforeningsstederne. 

Bustur langs 1864-grænsen fra Skibelund Krat til Skamlingsbanken

Danmark fik, efter nederlaget i 1864, en ny grænse, der gik umidedelbart syd for Kolding. På en bustur på 3 - 5 timer i området kan man få en god fornemmelse af denne grænse. Turens hovedstop er Skibelund Krat, grænseovergange undervejs, Hovedvejen ved Frederikshøj, hvor Chr. d. X red over grænsen efter genforeningen i 1920, Genforeningspladsen i Christiansfeld, slusen i Hejlsminde, som var den yderste grænsepost og Skamlingsbanken, et vigtigt mødested for danskheden, både før og efter 1864.

Turen  kan forlænges, f.eks. med besøg på et af de to grænsemuseer i området; Kongeåmuseet i Vamdrup eller Genforenings- og Grænsemuseet ved Frederikshøj eller med en frokostpause

Skamlingsbanken syd for Kolding - rundvisning

Skamlingsbanken giver den besøgende en fortælling om Danmark og den danske nationalitetsfølelse i første halvdel af 1800-tallet.

Lokale bønder købte området, som er Sønderjyllands højeste punkt på 113 meter, i 1843.

Stedet havde stor symbolsk betydning for kampen om sprog og nationalitet i 1800-tallet. Samtidig er det en dejlig vandretur gennem et skønt terræn og også en fortælling om modstandskampen under Anden Verdenskrig hører til området. Vandretur ca. 1½ time.

100-års fejringen har lagt et nyt lag på den nationale historie her lidt syd for Kolding. Mindesmærkerne fortæller historie om kongens ridt. Kroen fortæller historier om grænsedragningen i 1864. Grænsestien taler sit eget sprog. Kongealléen ser vi. Mindestene for den gamle kro og Tyrstrup Herreds ting. Mindestenene for Chr. X's ridetur. Danmarkshistorien live. 

Rundvisning ca. 1½ time. 

Hvor kongen red over grænsen

Skibelund Krat ved Vejen - vandretur

På en guidet vandretur (ca. 1½ time) i Skibelund Krat får man både fornemmelsen af den brede Kongeådal og suset af Danmarkshistorien. Dette folkelige mødested blev oprettet efter Sønderjylland var tabt i 1864 og blev et vigtigt mødested i perioden frem til 1920.  En af de kendte skulpturer her er Niels Hansen Jacobsens "Modersmålet", der fortæller om det tabte land.

Vejen til nederlag og Genforening

Der tilbydes også ture relaterede til grænse og genforening i Kolding, Haderslev, Christiansfeld og Vamdrup.

Forhør nærmere. 

Tag på rundvisning i Dybbøl, symbolet på nederlaget i 1864!

Forhør nærmere.

Artikel om Skamlingsbanken fra Flensborg Avis (pdf)

Hvorfor gik det så galt, at Danmark mistede Slesvig og Holsten og måtte opgive sine forestillinger om at være en stormagt? 

Meget i slutningen af 1700-tallet og første halvdel af 1800-tallet peger på et land, som er sig selv nok. I den kamp for demokratiet, der foregår i landet og som fører frem til grundloven i 1849, ligger en styrkelse af nationalfølelsen, som måske bliver til noget, der ligner nationalisme. Guldaldermalerne og forfatterne, der tegner et billede af den danske idyl, bidrager hertil. Guldhornene bliver stjålet og bliver derved et nationalt symbol. I 1814 mister Danmark Norge, dermed er Slesvig og Holsten, det sidste “vi har”.

Den Tapre Landsoldat og “Dengang vi drog afsted” markerer afslutningen på 3-års krigen. Frederik d. VII har lige givet os grundloven, og der er en blind tro på, at vi kan det hele – også kæmpe mod Bismarck!!

Der er mange brikker i spil frem mod det, der bliver Danmarks skæbnetime på skanserne ved Dybbøl i 1864 og den senere Genforening. Efter nederlaget forsøges stumperne samlet; bl.a. ved møder i Skibelund Krat og på Skamlingsbanken. 5000 sønderjyder dør i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig, før den fortabte datter; Sønderjylland, i 1920 bliver genforenet med Danmark. 

Varighed: 1 time og 30 minutter

Honorar: 3.500,-

Honorar til transport: Fra Vamdrup

bottom of page