top of page

Jeppe Aakjær - liv og digtning


Vi kender mange af dem; har hørt om Jens Langkniv, måske fået læst højt af ”Gammel Jehannes hans bivelskistaarri” og i hvert fald sunget med på ”Jens Vejmand” og ”Jeg bærer med smil min byrde”.
Jeppe Aakjær var, om nogen, bondens digter. Særligt for ham, i forhold til mange andre kunstnere, var at han kom tilbage til Jylland; sin hjemegn, efter sine studier i København. Han købte sit elskede Jenle i Salling og holdt der i flere år folkefester inspireret af Blichers folkefester 70 år tidligere på Himmelbjerget. Her talte Jeppe Aakjær bondens og husmandens sag samtidig med, at han talte herremændene midt imod. Han havde i København mødt Georg Brandes og var en stor beundrer af ham. 
I løbet af foredraget anvendes PP—show og korte uddrag fra hans erindringsbøger. Vi går ligeldedes tættere på hans værker; særligt de digte, der blev folkelige gennem højskolesangbogen. I forbindelse hermed hører vi også om nogle af hans kunstnervenner; fx billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen fra Vejen. Der vil også være oplæsning med eksempler både på kendte og ukendte tekster af Jeppe Aakjær.
Også mulighed for at synge nogle af Aakjærs digte på de kendte melodier; jeg spiller ikke, men synger gerne for. 

Varighed: 1 time og 30 minutter

Honorar: 3.750,-

Honorar til transport: t/r Vamdrup

bottom of page