top of page

Bustur langs 1864-grænsen fra Skibelund Krat til Skamlingsbanken

Danmark fik, efter nederlaget i 1864, en ny grænse, der gik umidedelbart syd for Kolding. På en bustur på 3 - 5 timer i området kan man få en god fornemmelse af denne grænse. Turens hovedstop er Skibelund Krat, grænseovergange undervejs, Hovedvejen ved Frederikshøj, hvor Chr. d. X red over grænsen efter genforeningen i 1920, Genforeningspladsen i Christiansfeld, slusen i Hejlsminde, som var den yderste grænsepost og Skamlingsbanken, et vigtigt mødested for danskheden, både før og efter 1864.

Turen  kan forlænges, f.eks. med besøg på et af de to grænsemuseer i området; Kongeåmuseet i Vamdrup eller Genforenings- og Grænsemuseet ved Frederikshøj eller med en frokostpause

Skibelund Krat ved Vejen - vandretur

På en guidet vandretur (ca. 1½ time) i Skibelund Krat får man både fornemmelsen af den brede Kongeådal og suset af Danmarkshistorien. Dette folkelige mødested blev oprettet efter Sønderjylland var tabt i 1864 og blev et vigtigt mødested i perioden frem til 1920.  En af de kendte skulpturer her er Niels Hansen Jacobsens "Modersmålet", der fortæller om det tabte land.

Niels Hansen Jacobsen i Vejen By og på museet. Ca. 1½ time.

En guidet vandring i NHJ's univers, hvor hans skulpturer bliver ledsaget af H. C. Andersens: Historien om en moder, om fortællinger om vølven, med digte af Jeppe Aakjær m.fl.

Desuden fortælles om de nye låger rundt om Vejen Kunstmuseum. Turen slutter inde på museet, så man selv kan fortsætte med at udforske dette fantastiske museum.  

Også vandringer på Hærvejen, langs Kongeåen mm. Forhør nærmere. 

bottom of page