top of page

Jubilæumsforedrag: Christiansfeld og Brødre-menigheden - 250 år i 2023

Den lille, gule idylliske by, som er UNESCO verdensarv fylder rundt!

 

For 250 år siden tilkaldte vores gale konge, Chr. 7 en udenlandsk menighed for at bygge en by i Sønderjylland. Den skulle være en dynamo for udviklingen i området. Efter en lang og snørklet vej, der startede i Prag i 1300-tallet, landede Brødremenigheden dermed under den danske konge. Dog uden at aflægge ed til ham.

Christiansfeld, der ligger mellem Kolding og Haderslev gør udadtil ikke megen stads af sig, men byen bærer på spændende dele af danmarkshistorien, kirkehistorien og Europas historie. Byen blev grundlagt samme år som Struense blev halshugget. Det er en by, som er bygget på de drømme og idealer, brødremenighedsmedlemmer, der kom vandrende herop fra Europa, havde med fra deres moderby, Herrnhut i Sachsen.

Med et godt kendskab til Herrnhut og stor erfaring som guide i Christiansfeld fortælles den fantastiske historie om kampen for og grundlæggelsen af Christiansfeld samt om byen, som vi kender den i dag. Brødremenigheden er stadig en levende del af byen og bygningsmassen er overordentligt velbevaret. I juli 2015 er byen blevet optaget på den fornemme liste over Verdens Kulturarv.

Foredraget er i 2 dele; en mere historisk del, som handler om Brødremenigheden, og en del om selve byen, som den var og som den er i dag. 

Foredragsholderen har en historisk, såvel som en kirkelig og praktisk tilgang til emnet.
En historisk tilgang som turistføreruddannet fra Roskilde Universitet og tidligere historielærer.
En kirkelig tilgang som vokset op i en kirkelig sammenhæng, hvor Brødremenighedens Husandagtskalender og Brødremenighedens Danske Mission var en del af dagligdagen, og nu aktiv i Vamdrup Kirke.
En praktisk tilgang som guide i Christiansfeld og medejer af Christianfeldguiderne.

Har derudover besøgt Herrnhut, Brødremenighedens hjemby, talrige gange. Desuden besøgt Niesky ved Rhinen og  og Neuwied; ligeledes to af de "gamle" brødremenighedsbyer. 

Varighed: 1 time og 30 minutter

Honorar: 3.750,-

Honorar til transport: Fra Vamdrup

20200305_173038 (2).jpg
bottom of page